Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii D.I.I.C.OT. – Biroul Teritorial Dâmbovița, au documentat activitatea infracțională a unei persoane de 43 de ani, cercetată pentru efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.
Din probele administrate a rezultat că, persoana cercetată (trimisă în judecată la finele anului 2024 de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmbovița, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc), încarcerată într-un penitenciar din județul Dâmbovița, în perioada aprilie – iunie 2025, ar fi conceput și pus în aplicare un plan infracțional de introducere de substanțe cu efect psihoactiv în interiorul spațiului de detenție, urmărind ca scop final obținerea beneficiului prevăzut de art.19 din Legea 682/2002, respectiv reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă.
Astfel, persoana în cauză ar fi instigat mai mulți deținuți, încarcerați în același penitenciar, sub promisiunea plății a 10.000 de euro, să introducă substanțe psihoactive în locul de detenție, disimulate în corespondență, urmând ca prin denunțul formulat de către aceasta, acestea să fie găsite în spațiul carceral.
La finele lunii mai, în urma controalelor curente, a fost descoperită o trimitere poștală în care se afla o cantitate de substanță psihoactivă (quetiapină), ce urma să fie tranzacționată.
De asemenea, cercetările efectuate au condus la constatarea că persoanele încarcerate, instigate de către persoana cercetată, nu ar fi acționat conform instigării acesteia.
La data de 18 iulie 2025, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus reținerea persoanei cercetate, ulterior, fiind sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dâmbovița cu propunere de arestare preventivă.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de penitenciar din cadrul Penitenciarul de Maximă Siguranță Mărgineni.
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.