Gunoiul aruncat la întâmplare reprezintă o problemă stringentă pentru România. La orice margine de sat, între localități, la marginea pădurilor ori de-a lungul râurilor, gunoaie de tot felul sunt depozitate de ani întregi, fără a deranja pe careva.
La fiecare vânt mai puternic, pungile sunt purtate peste terenurile agricole, peste case și oamenii care locuiesc acolo. Gunoiul este omniprezent și ne influențează viața fără sa știm.

Ne aflăm în sudul județului Dâmbovița, în comuna Mogoșani, localitate cu puțin peste 4000 de suflete. În satul Zăvoiu, situat la doar câteva sute de metri de albia râului Argeș, zona situata pe strada Sportului a devenit o uriașă groapa de gunoi ad hoc. De-a lungul anilor, au fost aduse resturi rezultate din demolări, orice era nefolositor sau greu de recuperat din punct de vedere tehnologic. Imediat lângă fântâna de la stadionul din sat există un panou de avertizare asupra amenzilor ce le riscă persoanele care arunca gunoiul. Dar e un zadar! Gunoiul începe a fi depozitat chiar de lângă acel panou, de parcă oamenii au confundat panoul cu limita de la care poți începe sa arunci ce vrei.

Găsim astfel saltele, saci cu moloz, mobilă, lână, haine, deșeuri menajere, resturi de plastic rezultate din distrugerea cablurilor de cupru sau aluminiu, și pungi, multe pungi de plastic. Totul la o aruncătură de băț de albia Argeșului ce curge domol în apropiere.
Dezastrul nu e de acum, datează de ani buni, însă dezinteresul fostelor autorități locale în privința gunoiului, au dus la propagarea ideii ca e sat fără stăpâni și că poți face orice. Acum, zona este un real pericol ecologic, iar lipsa intervenției va duce cât de curând către transformarea ei într-o rampă de gunoi în toată regula.
