Legumicultorii au venit astăzi să protesteze in fața primăriei, așteptând totodată soluții viabile pentru ei și agricultura românească.
Cu nervii întinși la maxim, oamenii care au lăsat câteva ore munca câmpului ca să vină să își spună oful autorităților, au fost aduși în pragul disperării prin declarații cel puțin ciudate.
Inițial, pe la ora 11, primarul localității, George Duțu,sosit de la o negociere cu cei de la Compania de apă, a spus oamenilor că trebuie să facă o asociație, care va fi organizată de către primărie și în consiliul de administrație vor intra și 5 legumicultori din comună. Fiecare om va plăti cică “o sumă modică” , vreo 200-300lei pe an,fără a se specifica dacă suma e pe unitatea de suprafață sau per gospodărie.

Apoi, la ora 14, ministrul agriculturii, Florin Barbu, le spune oamenilor că a rezolvat totul până pe 31 decembrie și că oamenii vor putea uda liniștiți.
De anul viitor însă, vor trebui să plătească 2lei per 1000metri cubi de apă,deși tot ministrul spune “apa va fi gratuită, că vom subvenționa” ,iar 50% din suma cheltuită pentru motorină sau curentul electric consumate in vederea irigării, le va fi subvenționată doar dacă aceștia fac contracte pentru apa la 2lei/1000mc.

Cu alte cuvinte, statul pune o taxă pe care o suportă tot statul, dar cu bani din altă parte.
Oamenii din Lungulețu au spus NU ofertei,și doresc ca lucrurile să rămână ca și până acum: apa să fie gratis, că doar e “de la Dumnezeu”.
Ministrul agriculturii spune că “o să intervină” astfel încât toate puțurile deja săpate și funcționale pe terenurile agricultorilor să fie înregistrate ca atare și “prescrise” iar pentru următoarele puțuri care se vor realiza , să fie făcute cu proiect de mediu și toate celelalte documente necesare. Tot el spune că “daca nu vrei sa ai contract cu Apele Române, o să am eu o discuție cu Apele Române,in bazinele legumicole din Romania,și acei 2lei o să-i plătesc eu , de la Ministerul Agriculturii “.

Agriculturii au refuzat însă categoric, întrucât au mai fost păcăliți in trecut cu diverse scheme de subvenție ,cu sume considerate mici la început, pentru ca în final să aibă de plătit de câteva ori mai mult.